- Reklama -události
Úterý, 30 dubna, 2024
Pre ženyViete, čo môžete robiť, ak sa u vás objaví...

Viete, čo môžete robiť, ak sa u vás objaví tehotenská cukrovka?

-

- Reklama -spot_img

Každá žena sa väčšinou snaží robiť všetko pre zdravie svojho dieťaťa, samozrejme aj nenarodeného plodu. Počas tehotenstva, musíme absolvovať niekoľko povinných vyšetrení. Jedno z nich je aj vyšetrenie OGTT- orálny glukózový- tolerančný test. Zistíme vďaka nemu, či sa u nás počas tehotenstva vyskytla tehotenská cukrovka.  Test prebieha medzi 24 až 28. týždňom tehotenstva. Výsledok je pozitívny, pokiaľ je hodnota cukru v krvi nad 7,8 mmol/l. 

Nie je však potrebné stresovať. Cukrovka sa u tehotných žien objavuje relatívne často, no samozrejme, nesmieme ju ani podceňovať. Je bežné, že ženy, ktoré toto ochorenie v onom stave postihlo, mávajú intenzívnejšiu nevoľnosť, ako mamičky, ktorým sa podarí tomu vyhnúť. To dokáže výrazne narušiť domácu pohodu.

Je potrebné riadiť sa pokynmi skúseného lekára, ktorý určite vie, čo hovorí. Podľa štádia diabetu, nám určia liečbu. Pri malom percente žien je nutné aj pichanie si inzulínu do tela, to sa však nestáva často. 

Príznaky bývajú podobné ako aj pri iných typoch diabetu. Častý smäd, únava, neustály pocit hladu, sucho v ústach a podobne.. 

Diéta, nám vo väčšine prípadov radí obmedziť:

  • obmedziť sladké
  • obmedziť príjem príloh ktoré obsahujú veľa sacharidov na minimum
  • vyradiť cukornaté nápoje

Naopak by sme mali:

  • zvýšiť príjem bielkovín
  • zvýšiť príjem vlákniny
  • zvýšiť príjem mäsa, rýb

Dôležité je aj neprestať sa hýbať, pokiaľ to náš stav dovoľuje. Určite to netreba preháňať, no  nie je dobré ani sa úplne zasedieť. 

Tým, že budeme porušovať liečbu a nebudeme náš stav dostatočne riešiť, môžeme ovplyvniť aj narodenie dieťatka,  či jeho zdravotný stav. Bábätko sa môže narodiť priveľké, veľmi malé. Taktiež môžeme zapríčiniť predčasný pôrod a tým ohroziť bábätko na živote. 

Záver

Odporúčania lekára je treba počúvať tak ako pri tehotenskej cukrovke, aj pri klasickej. Samozrejme, pokiaľ nechceme riskovať poškodenie obličiek, zhoršenie zdravotného stavu, či iné problémy. Preto sa snažme byť zodpovední a chráňme sa.

Nejnovější články

Čo sú kanabinoidy a ako fungujú?

Kanabinoidy predstavujú látky, o ktorých sa čoraz častejšie hovorí v súvislosti so širokým spektrom ich pozitívnych účinkov. Ktoré sú...

Slováci pomáhajú ukrajinským vedcom uniknúť pred vojnou

Slovenská univerzita robia všetko pre to, aby pomohli ukrajinským vedcom utiecť pred vojnou – nabízejí možnosti zaměstnání ukrajinských asistentů,...

Dôležité vybavenie pre záhradnú oslavu

Pripravujete záhradnú oslavu a neviete, čo všetko by ste mali mať pripravené? Správne vybavenie je kľúčové pre úspech každej...

Vianočný stromček podľa vašich predstáv.

Asi každý sníva o ideálnom vianočnom stromčeku. Nie je vždy ľahké nájsť stromček presne podľa predstáv. Živý stromček nemusí...
- Advertisement -spot_img

Ako vyhrať v Kajotwin.sk

Ako každý hráč, ktorý prichádza do nášho Kajotwin.sk kasína, si určite hovoríš, ako vlastne môžem v kasíne vyhrať. V...

Radi meníte terén? Poradíme, ktorý bicykel si vybrať

Jar sa nezadržateľne blíži, a tak mnohí z nás, ktorí váhali nad kúpou nového bicykla na Vianoce, kupujú ho...

Mohlo by Vás zajímat

Čo sú kanabinoidy a ako fungujú?

Kanabinoidy predstavujú látky, o ktorých sa čoraz častejšie hovorí...

Slováci pomáhajú ukrajinským vedcom uniknúť pred vojnou

Slovenská univerzita robia všetko pre to, aby pomohli ukrajinským...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Mohlo by se vám líbitZajímavé čtení
Redakce doporučuje