- Reklama -události
Úterý, 30 dubna, 2024
PoradňaŠtát začína ponúkať dotácie z Národného plánu obnovy. Prvá...

Štát začína ponúkať dotácie z Národného plánu obnovy. Prvá prichádza na rad fotovoltaika

-

- Reklama -spot_img

Ministerstvo priemyslu a obchodu zverejnilo podmienky prvej dotačnej výzvy pre podnikateľov z Národného plánu obnovy. Ako prvá podporí inštalácia fotovoltaických elektrární s výkonom do jedného megawattu na podnikateľských budovách. Záujemcom sú na tieto projekty k dispozícii celkom dve miliardy korún.

Podporené solárne elektrárne môžu byť umiestnené nielen na budovách, ale aj na zastrešených parkoviskách či skladoch materiálu. Dotáciu môžu získať všetky firmy s výnimkou podnikov vlastnených stopercentne verejným sektorom (netýka sa to štátna organizácia Správa železníc, ktorá žiadať môže). Dotácia nie je určená pre vlastníkov prevádzkujúcich veľké spaľovacie zdroje na fosílne palivá zaradené v systéme EU ETS.

Úložné batérie len s podmienkami

Len v obmedzenej miere štát podporí akumuláciu elektrickej energie. Akumulácia, typicky veľkokapacitná batéria, musí byť súčasťou investície do novej fotovoltaiky a slúžiť výhradne pre potreby optimalizácie využitia vyrobenej elektrickej energie u žiadateľa. Maximálna výška dotácie je stanovená na 35 percent uznateľných nákladov na fotovoltaické systémy a 50 percent na systém akumulácie energie.

Podľa riaditeľa poradenskej spoločnosti enovation Jiřího Kvíza sú dotácie na alternatívne energetické zdroje z dlhodobého hľadiska riešením, ako náklady na zdražujúce energie aspoň trochu znížiť. „Podnikatelia si uvedomujú, že dotácie na alternatívne energetické zdroje im môžu pomôcť, a preto je medzi nimi o podporu projektov týkajúcu sa vybudovania vlastného fotovoltaického zdroja energie veľký záujem,“ hovorí Kvíz.

Získanie dotácie nie je obmedzené regionálne, uspieť tak môžu aj žiadatelia z Prahy. Výzvy majú záujemcovia podávať priebežne až do vyčerpania limitu dvoch miliárd korún. Pri limite výšky dotácie 7 až 10 tisíc korún za kilowatt (pri menších zariadeniach je dotácia vyššia) by tak mohli vzniknúť nové fotovoltaické zdroje s inštalovaným výkonom 200 až 285 megawattov.

„S ohľadom na priebežný spôsob hodnotenia žiadostí, pri ktorom z veľkej časti rozhoduje rýchlosť podania žiadosti, očakávam vyčerpanie celkovej alokácie vo výške 2 miliárd korún v rade dní. Ak má niekto o dotáciu naozaj záujem, treba napnúť sily, využiť čas a začať svoj projekt pripravovať na podanie. Kto nebude medzi prvými, na dotáciu bohužiaľ nedosiahne,“ vysvetľuje Kvíz.

Reštart po koronavírusovej kríze

Nástroj pre oživenie a odolnosť (Recovery and Resilience Facility – RRF) predstavila Európska komisia na konci mája minulého roka. Ide o najväčší nástroj z únijného plánu obnovy Next Generation EÚ, ktorý má členským štátom pomôcť riešiť hospodárske a sociálne dopady pandémie koronaviru a zabezpečiť, aby ekonomiky uskutočnili ekologickú a digitálnu transformáciu. RRF ponúka mimoriadnu finančnú injekciu v celkovej výške 672,5 miliardy eur, z toho 312,5 miliardy formou dotácií a 360 miliárd v podobe pôžičiek.

Nejnovější články

Čo sú kanabinoidy a ako fungujú?

Kanabinoidy predstavujú látky, o ktorých sa čoraz častejšie hovorí v súvislosti so širokým spektrom ich pozitívnych účinkov. Ktoré sú...

Slováci pomáhajú ukrajinským vedcom uniknúť pred vojnou

Slovenská univerzita robia všetko pre to, aby pomohli ukrajinským vedcom utiecť pred vojnou – nabízejí možnosti zaměstnání ukrajinských asistentů,...

Dôležité vybavenie pre záhradnú oslavu

Pripravujete záhradnú oslavu a neviete, čo všetko by ste mali mať pripravené? Správne vybavenie je kľúčové pre úspech každej...

Vianočný stromček podľa vašich predstáv.

Asi každý sníva o ideálnom vianočnom stromčeku. Nie je vždy ľahké nájsť stromček presne podľa predstáv. Živý stromček nemusí...
- Advertisement -spot_img

Ako vyhrať v Kajotwin.sk

Ako každý hráč, ktorý prichádza do nášho Kajotwin.sk kasína, si určite hovoríš, ako vlastne môžem v kasíne vyhrať. V...

Radi meníte terén? Poradíme, ktorý bicykel si vybrať

Jar sa nezadržateľne blíži, a tak mnohí z nás, ktorí váhali nad kúpou nového bicykla na Vianoce, kupujú ho...

Mohlo by Vás zajímat

Čo sú kanabinoidy a ako fungujú?

Kanabinoidy predstavujú látky, o ktorých sa čoraz častejšie hovorí...

Slováci pomáhajú ukrajinským vedcom uniknúť pred vojnou

Slovenská univerzita robia všetko pre to, aby pomohli ukrajinským...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Mohlo by se vám líbitZajímavé čtení
Redakce doporučuje