- Reklama -události
Středa, 6 listopadu, 2024
Pre ženyRetro cukroví našich babičiek. Chuťovo báječné a hravo ho...

Retro cukroví našich babičiek. Chuťovo báječné a hravo ho zvládnete!

-

- Reklama -spot_img

Už tento víkend tu máme advent, čo znamená, že Vianoce sa nezadržateľne blížia. V tomto období tiež začínajú veľké prípravy a následné pečenie cukroviniek, čo je tradícia, ktorú už poznali naše (pra)babičky. A po ich vzore sme pre vás vybrali niekoľko retroreceptov, do ktorých sa už pomaly môžete pustiť.


Masarykove gombíky
180 g vlašských orechov
300 g hladkej múky
200 g masla
100 g krupicového cukru
1 lyžica kakaa
1 žĺtok
3 lyžice práškového cukru na obalenie (môžeme do neho pridať 1 vanilkový cukor)
Trik je u gombíkov v tom, že orechy najprv opražíme v rúre, alebo na panvičke. Potom ich na dve hodinky namočíme do studenej vody studenej vody, potom ich nasekáme.
Následne zmiešame všetky sypké ingrediencie, pridáme orechy, žĺtok a maslo. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré si môžeme nechať do druhého dňa odležať v chladničke. Potom necháme zmäknúť, vyvaľujeme 3-4 milimetre silný plát, z ktorého vykrajujeme kolieska.
V rúre vyhriatej na 150 stupňov potom pečieme do zhnednutia. Ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre.

Starobylé zlepované pečivo
1 hrnček hladkej špaldovej múky
½ hrnčeka práškového cukru
1 žĺtok
2 polievkové lyžice masla.
Ríbezľová marmeláda
Ingrediencie zmiešame tak, že najskôr do misy presyjeme múku. Potom pridáme cukor, žĺtok a maslo, načo cesto poriadne rukami spracujeme, cesto bude vláčne, necháme ho odležať v chlade, stačia hodinky, dve.
Následne váľame tenký plát, ktorý by mal mať asi 3 milimetre a vykrajujeme tvary, ktorý sa nám páči. Pečieme do zhnednutia v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Po vychladnutí mažeme marmeládou a zlepujeme.

Třeboňské borky
2 vajcia
14 dkg vanilkového cukru
7 dkg čokolády
10 dkg múky
2 dkg sódy
4 dkg na rezančeky krájaných mandlí
Vajcia prešľaháme s cukrom, pridáme rozpustenú čokoládu, pridáme múku, sódu a mandle. Dobre premiešanú hmotu natrieme na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie. Následne pečieme v mierne vyhriatej rúre. Akonáhle pečivo zhnedne, vyberáme a ešte teplé krájame na jeden a pol centimera široké a 4 centimetre dlhé rezance, takzvané borky.

Nejnovější články

Takto vyzerajú trendy vianočné stromčeky 2024

Rok 2024 prináša do sveta vianočných dekorácií nové trendy, ktoré oslovia milovníkov klasiky aj moderného štýlu. Vianočné stromčeky v...

Klimatizácie MIDEA sú tiché a energeticky nenáročné

Uvažujete už dlhší čas o kúpe klimatizácie, ale neviete, pre ktorú z mnohých ponúkaných sa rozhodnúť? Chcete, aby bola...

5 praktických nástrojov pre domácich majstrov: Akumulátorové náradie, ktoré nesmie chýbať vo vašej dielni

Ahoj, domáci kutilovia a majstri všetkých kútov! Dnes sa pozrieme na päť akumulátorových nástrojov, bez ktorých by vaša dielňa...

Horoskop: Čo o vás prezrádzajú hviezdy?

Horoskopy sú už stáročia fascinujúcim spôsobom, ako ľudia hľadajú odpovede na otázky týkajúce sa svojho života, vzťahov či budúcnosti....
- Advertisement -spot_img

3 fakty o adventnom venci, ktoré ste možno nevedeli

Adventný veniec je jedným z najznámejších symbolov predvianočného obdobia a jeho história siaha stovky rokov dozadu. Veniec so sviečkami...

Užite si letné dobrodružstvá naplno: S týmito vychytávkami nebudete ničím obmedzení

Leto je ideálny čas na dobrodružstvá, či už ide o výlety do prírody, dovolenku pri mori, alebo športové aktivity...

Mohlo by Vás zajímat

Takto vyzerajú trendy vianočné stromčeky 2024

Rok 2024 prináša do sveta vianočných dekorácií nové trendy,...

Klimatizácie MIDEA sú tiché a energeticky nenáročné

Uvažujete už dlhší čas o kúpe klimatizácie, ale neviete,...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Mohlo by se vám líbitZajímavé čtení
Redakce doporučuje