- Reklama -události
Úterý, 4 října, 2022
Pre ženyRetro cukroví našich babičiek. Chuťovo báječné a hravo ho...

Retro cukroví našich babičiek. Chuťovo báječné a hravo ho zvládnete!

-

- Reklama -spot_img

Už tento víkend tu máme advent, čo znamená, že Vianoce sa nezadržateľne blížia. V tomto období tiež začínajú veľké prípravy a následné pečenie cukroviniek, čo je tradícia, ktorú už poznali naše (pra)babičky. A po ich vzore sme pre vás vybrali niekoľko retroreceptov, do ktorých sa už pomaly môžete pustiť.


Masarykove gombíky
180 g vlašských orechov
300 g hladkej múky
200 g masla
100 g krupicového cukru
1 lyžica kakaa
1 žĺtok
3 lyžice práškového cukru na obalenie (môžeme do neho pridať 1 vanilkový cukor)
Trik je u gombíkov v tom, že orechy najprv opražíme v rúre, alebo na panvičke. Potom ich na dve hodinky namočíme do studenej vody studenej vody, potom ich nasekáme.
Následne zmiešame všetky sypké ingrediencie, pridáme orechy, žĺtok a maslo. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré si môžeme nechať do druhého dňa odležať v chladničke. Potom necháme zmäknúť, vyvaľujeme 3-4 milimetre silný plát, z ktorého vykrajujeme kolieska.
V rúre vyhriatej na 150 stupňov potom pečieme do zhnednutia. Ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre.

Starobylé zlepované pečivo
1 hrnček hladkej špaldovej múky
½ hrnčeka práškového cukru
1 žĺtok
2 polievkové lyžice masla.
Ríbezľová marmeláda
Ingrediencie zmiešame tak, že najskôr do misy presyjeme múku. Potom pridáme cukor, žĺtok a maslo, načo cesto poriadne rukami spracujeme, cesto bude vláčne, necháme ho odležať v chlade, stačia hodinky, dve.
Následne váľame tenký plát, ktorý by mal mať asi 3 milimetre a vykrajujeme tvary, ktorý sa nám páči. Pečieme do zhnednutia v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Po vychladnutí mažeme marmeládou a zlepujeme.

Třeboňské borky
2 vajcia
14 dkg vanilkového cukru
7 dkg čokolády
10 dkg múky
2 dkg sódy
4 dkg na rezančeky krájaných mandlí
Vajcia prešľaháme s cukrom, pridáme rozpustenú čokoládu, pridáme múku, sódu a mandle. Dobre premiešanú hmotu natrieme na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie. Následne pečieme v mierne vyhriatej rúre. Akonáhle pečivo zhnedne, vyberáme a ešte teplé krájame na jeden a pol centimera široké a 4 centimetre dlhé rezance, takzvané borky.

Nejnovější články

Harmonický domov vďaka Feng Shui

Ak chcete žiť v domove, kde sú kľúčovými princípmi harmónia a rovnováha, vo Feng Shui nájdete cenného spojenca. Táto...

Káva: Kvalitné zrnká ako základ lahodného nápoja

Káva je obľúbená naprieč rôznymi kultúrami. Tento nápoj je populárnym zdrojom kofeínu, avšak hlavne ponúka jedinečný zážitok v každej...

Viete, kde kúpiť krásny umelý vianočný stromček?

Nenechávajte nič na náhodu a začnite vyberať vianočný stromček už teraz. Samozrejme, reč je o umelom vianočnom stromčeku, ktorý...

Najlepšie tipy, ktoré vám pomôžu prestať fajčiť raz a navždy

Už dávno chcete prestať fajčiť, no stále sa vám nedarí. Aj keď ste sa vzdali cigariet, vydržali ste len...
- Advertisement -spot_img

Ako čistiť jaspis?

Ak pripustíme, že minerál môže mať určité špecifické účinky, musíme pripustiť tiež, že nahromadené negatívne energie je potrebné kameň...

Vrakoviská Citroen a Peugeot: Použité náhradné diely

Vďaka službám autovrakoviska môžete nájsť dostupné použité náhradné diely. Ponuka je naozaj široká, stačí tak len vybrať vhodné náhradné...

Mohlo by Vás zajímat

Harmonický domov vďaka Feng Shui

Ak chcete žiť v domove, kde sú kľúčovými princípmi...

Káva: Kvalitné zrnká ako základ lahodného nápoja

Káva je obľúbená naprieč rôznymi kultúrami. Tento nápoj je...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Mohlo by se vám líbitZajímavé čtení
Redakce doporučuje