- Reklama -události
Sobota, 27 dubna, 2024
Pre ženyRetro cukroví našich babičiek. Chuťovo báječné a hravo ho...

Retro cukroví našich babičiek. Chuťovo báječné a hravo ho zvládnete!

-

- Reklama -spot_img

Už tento víkend tu máme advent, čo znamená, že Vianoce sa nezadržateľne blížia. V tomto období tiež začínajú veľké prípravy a následné pečenie cukroviniek, čo je tradícia, ktorú už poznali naše (pra)babičky. A po ich vzore sme pre vás vybrali niekoľko retroreceptov, do ktorých sa už pomaly môžete pustiť.


Masarykove gombíky
180 g vlašských orechov
300 g hladkej múky
200 g masla
100 g krupicového cukru
1 lyžica kakaa
1 žĺtok
3 lyžice práškového cukru na obalenie (môžeme do neho pridať 1 vanilkový cukor)
Trik je u gombíkov v tom, že orechy najprv opražíme v rúre, alebo na panvičke. Potom ich na dve hodinky namočíme do studenej vody studenej vody, potom ich nasekáme.
Následne zmiešame všetky sypké ingrediencie, pridáme orechy, žĺtok a maslo. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré si môžeme nechať do druhého dňa odležať v chladničke. Potom necháme zmäknúť, vyvaľujeme 3-4 milimetre silný plát, z ktorého vykrajujeme kolieska.
V rúre vyhriatej na 150 stupňov potom pečieme do zhnednutia. Ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre.

Starobylé zlepované pečivo
1 hrnček hladkej špaldovej múky
½ hrnčeka práškového cukru
1 žĺtok
2 polievkové lyžice masla.
Ríbezľová marmeláda
Ingrediencie zmiešame tak, že najskôr do misy presyjeme múku. Potom pridáme cukor, žĺtok a maslo, načo cesto poriadne rukami spracujeme, cesto bude vláčne, necháme ho odležať v chlade, stačia hodinky, dve.
Následne váľame tenký plát, ktorý by mal mať asi 3 milimetre a vykrajujeme tvary, ktorý sa nám páči. Pečieme do zhnednutia v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Po vychladnutí mažeme marmeládou a zlepujeme.

Třeboňské borky
2 vajcia
14 dkg vanilkového cukru
7 dkg čokolády
10 dkg múky
2 dkg sódy
4 dkg na rezančeky krájaných mandlí
Vajcia prešľaháme s cukrom, pridáme rozpustenú čokoládu, pridáme múku, sódu a mandle. Dobre premiešanú hmotu natrieme na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie. Následne pečieme v mierne vyhriatej rúre. Akonáhle pečivo zhnedne, vyberáme a ešte teplé krájame na jeden a pol centimera široké a 4 centimetre dlhé rezance, takzvané borky.

Nejnovější články

Čo sú kanabinoidy a ako fungujú?

Kanabinoidy predstavujú látky, o ktorých sa čoraz častejšie hovorí v súvislosti so širokým spektrom ich pozitívnych účinkov. Ktoré sú...

Slováci pomáhajú ukrajinským vedcom uniknúť pred vojnou

Slovenská univerzita robia všetko pre to, aby pomohli ukrajinským vedcom utiecť pred vojnou – nabízejí možnosti zaměstnání ukrajinských asistentů,...

Dôležité vybavenie pre záhradnú oslavu

Pripravujete záhradnú oslavu a neviete, čo všetko by ste mali mať pripravené? Správne vybavenie je kľúčové pre úspech každej...

Vianočný stromček podľa vašich predstáv.

Asi každý sníva o ideálnom vianočnom stromčeku. Nie je vždy ľahké nájsť stromček presne podľa predstáv. Živý stromček nemusí...
- Advertisement -spot_img

Ako vyhrať v Kajotwin.sk

Ako každý hráč, ktorý prichádza do nášho Kajotwin.sk kasína, si určite hovoríš, ako vlastne môžem v kasíne vyhrať. V...

Radi meníte terén? Poradíme, ktorý bicykel si vybrať

Jar sa nezadržateľne blíži, a tak mnohí z nás, ktorí váhali nad kúpou nového bicykla na Vianoce, kupujú ho...

Mohlo by Vás zajímat

Čo sú kanabinoidy a ako fungujú?

Kanabinoidy predstavujú látky, o ktorých sa čoraz častejšie hovorí...

Slováci pomáhajú ukrajinským vedcom uniknúť pred vojnou

Slovenská univerzita robia všetko pre to, aby pomohli ukrajinským...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Mohlo by se vám líbitZajímavé čtení
Redakce doporučuje