- Reklama -události
Sobota, 3 června, 2023
Pre ženyRetro cukroví našich babičiek. Chuťovo báječné a hravo ho...

Retro cukroví našich babičiek. Chuťovo báječné a hravo ho zvládnete!

-

- Reklama -spot_img

Už tento víkend tu máme advent, čo znamená, že Vianoce sa nezadržateľne blížia. V tomto období tiež začínajú veľké prípravy a následné pečenie cukroviniek, čo je tradícia, ktorú už poznali naše (pra)babičky. A po ich vzore sme pre vás vybrali niekoľko retroreceptov, do ktorých sa už pomaly môžete pustiť.


Masarykove gombíky
180 g vlašských orechov
300 g hladkej múky
200 g masla
100 g krupicového cukru
1 lyžica kakaa
1 žĺtok
3 lyžice práškového cukru na obalenie (môžeme do neho pridať 1 vanilkový cukor)
Trik je u gombíkov v tom, že orechy najprv opražíme v rúre, alebo na panvičke. Potom ich na dve hodinky namočíme do studenej vody studenej vody, potom ich nasekáme.
Následne zmiešame všetky sypké ingrediencie, pridáme orechy, žĺtok a maslo. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré si môžeme nechať do druhého dňa odležať v chladničke. Potom necháme zmäknúť, vyvaľujeme 3-4 milimetre silný plát, z ktorého vykrajujeme kolieska.
V rúre vyhriatej na 150 stupňov potom pečieme do zhnednutia. Ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre.

Starobylé zlepované pečivo
1 hrnček hladkej špaldovej múky
½ hrnčeka práškového cukru
1 žĺtok
2 polievkové lyžice masla.
Ríbezľová marmeláda
Ingrediencie zmiešame tak, že najskôr do misy presyjeme múku. Potom pridáme cukor, žĺtok a maslo, načo cesto poriadne rukami spracujeme, cesto bude vláčne, necháme ho odležať v chlade, stačia hodinky, dve.
Následne váľame tenký plát, ktorý by mal mať asi 3 milimetre a vykrajujeme tvary, ktorý sa nám páči. Pečieme do zhnednutia v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Po vychladnutí mažeme marmeládou a zlepujeme.

Třeboňské borky
2 vajcia
14 dkg vanilkového cukru
7 dkg čokolády
10 dkg múky
2 dkg sódy
4 dkg na rezančeky krájaných mandlí
Vajcia prešľaháme s cukrom, pridáme rozpustenú čokoládu, pridáme múku, sódu a mandle. Dobre premiešanú hmotu natrieme na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie. Následne pečieme v mierne vyhriatej rúre. Akonáhle pečivo zhnedne, vyberáme a ešte teplé krájame na jeden a pol centimera široké a 4 centimetre dlhé rezance, takzvané borky.

Nejnovější články

Letíte z Viedne na služobnú cestu alebo dovolenku? Využite taxi na Schwechat

Z Rakúska každodenne odlieta množstvo našincov. Pokiaľ tiež patríte k cestovateľom, ktorí sa pravidelne alebo občas na letisko Schwechat...

Prečo je dôležité nechať si spracovať SEO optimalizáciu webu?

V dnešnej dobe akoby spoločnosť alebo živnostník, ktorí nemajú vlastné internetové stránky, jednoducho neboli. Tvorba web stránok nie je...

Máte málo miesta? Zaobstarajte si malý vianočný stromček

Je veľa domácností, ktoré nemajú dostatok miesta. Často riešia, kde by našli viac miesta na postavenie vianočného stromčeka. Ak...

Štýlové a zároveň inteligentné hodinky

Vybrať si dobré a kvalitné smart hodinky nemusí byť vôbec hračka. Aj keď majú množstvo rôznych funkcií, predsa len...
- Advertisement -spot_img

Jarná a veľkonočná výzdoba oživí každý interiér

Veľká Noc, ktorá patrí medzi druhé najobľúbenejšie sviatky v roku, je pomaly za dverami a nastáva vhodný čas naše...

Prajete si užiť skvelú dovolenku? Zostaňte doma na Slovensku

Je veľká škoda, že mnoho ľudí, ktorí si želajú kvalitne oddýchnuť, odlietajú za piesočnými plážami a morom. Pritom aj...

Mohlo by Vás zajímat

Letíte z Viedne na služobnú cestu alebo dovolenku? Využite taxi na Schwechat

Z Rakúska každodenne odlieta množstvo našincov. Pokiaľ tiež patríte...

Prečo je dôležité nechať si spracovať SEO optimalizáciu webu?

V dnešnej dobe akoby spoločnosť alebo živnostník, ktorí nemajú...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Mohlo by se vám líbitZajímavé čtení
Redakce doporučuje