Ráno aj skoro večer je tma a vonku sa citeľne ochladilo. Pekelná kombinácia. Zostáva už len malý krôčik k začiatku adventu a neskôr k sviatku sv. Mikuláša. Áno, neodpustila som si malú slovnú hračku, spojenie peklo (pekelná) a sv. Mikuláš, ale toto jednoducho k tejto dobe patrí. A čo sa najviac viaže k Mikulášovi ako takému? Áno, vo väčšine rodín je to impulz, že je najvyšší čas začať piecť vianočné pečivo, a medzi prvé patria tradične perníčky. A tak si poďme dnes jedny Mikulášske perníčky ukázať.
Recept je uvedený pre trojitú dávku, alebo perníčkov nie je nikdy dosť.
Potrebujeme
120 dkg hladkej múky
45 dkg práškového cukru
30 dkg Hery alebo masla
6 vajec
14 lyžíc medu
2 a 1/4 prášku do pečiva
citrónová kôra z 1 citróna
10 lyžíc kakaa
2-4 lyžičky korenia do perníčkov
1 lyžička škorice

Všetky suroviny si vyberieme na pracovný stôl, aby neboli studené a mali približne rovnakú izbovú teplotu. Heru (maslo) si vytiahneme skôr, aby sa s ňou dalo pracovať, musí sa len povoliť, nerozpúšťa sa!)
Všetko zmiešame dohromady na hutnejšie cesto, snažíme sa spracovávať rýchlo, aby veľmi nesťažilo. Nakoniec s cestom asi 8x buchneme o stôl, zabalíme a necháme 24 hodín odpočívať.
Na druhý deň potom vyvaľkáme a klasicky vykrajujeme tvary, ktoré upečieme v stredne vyhriatej rúre.
Podľa fantázie potom dozdobíme bielkovou polevou, prípadne môžeme nechať aj tak bez ozdoby, na chuti to nijako neuberie.