Už tento víkend tu máme advent, čo znamená, že Vianoce sa nezadržateľne blížia. V tomto období tiež začínajú veľké prípravy a následné pečenie cukroviniek, čo je tradícia, ktorú už poznali naše (pra)babičky. A po ich vzore sme pre vás vybrali niekoľko retroreceptov, do ktorých sa už pomaly môžete pustiť.
Masarykove gombíky
180 g vlašských orechov
300 g hladkej múky
200 g masla
100 g krupicového cukru
1 lyžica kakaa
1 žĺtok
3 lyžice práškového cukru na obalenie (môžeme do neho pridať 1 vanilkový cukor)
Trik je u gombíkov v tom, že orechy najprv opražíme v rúre, alebo na panvičke. Potom ich na dve hodinky namočíme do studenej vody studenej vody, potom ich nasekáme.
Následne zmiešame všetky sypké ingrediencie, pridáme orechy, žĺtok a maslo. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré si môžeme nechať do druhého dňa odležať v chladničke. Potom necháme zmäknúť, vyvaľujeme 3-4 milimetre silný plát, z ktorého vykrajujeme kolieska.
V rúre vyhriatej na 150 stupňov potom pečieme do zhnednutia. Ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre.
Starobylé zlepované pečivo
1 hrnček hladkej špaldovej múky
½ hrnčeka práškového cukru
1 žĺtok
2 polievkové lyžice masla.
Ríbezľová marmeláda
Ingrediencie zmiešame tak, že najskôr do misy presyjeme múku. Potom pridáme cukor, žĺtok a maslo, načo cesto poriadne rukami spracujeme, cesto bude vláčne, necháme ho odležať v chlade, stačia hodinky, dve.
Následne váľame tenký plát, ktorý by mal mať asi 3 milimetre a vykrajujeme tvary, ktorý sa nám páči. Pečieme do zhnednutia v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Po vychladnutí mažeme marmeládou a zlepujeme.
Třeboňské borky
2 vajcia
14 dkg vanilkového cukru
7 dkg čokolády
10 dkg múky
2 dkg sódy
4 dkg na rezančeky krájaných mandlí
Vajcia prešľaháme s cukrom, pridáme rozpustenú čokoládu, pridáme múku, sódu a mandle. Dobre premiešanú hmotu natrieme na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie. Následne pečieme v mierne vyhriatej rúre. Akonáhle pečivo zhnedne, vyberáme a ešte teplé krájame na jeden a pol centimera široké a 4 centimetre dlhé rezance, takzvané borky.