- Reklama -události
Neděle, 1 června, 2025
Pre ženyRetro cukroví našich babičiek. Chuťovo báječné a hravo ho...

Retro cukroví našich babičiek. Chuťovo báječné a hravo ho zvládnete!

-

- Reklama -spot_img

Už tento víkend tu máme advent, čo znamená, že Vianoce sa nezadržateľne blížia. V tomto období tiež začínajú veľké prípravy a následné pečenie cukroviniek, čo je tradícia, ktorú už poznali naše (pra)babičky. A po ich vzore sme pre vás vybrali niekoľko retroreceptov, do ktorých sa už pomaly môžete pustiť.


Masarykove gombíky
180 g vlašských orechov
300 g hladkej múky
200 g masla
100 g krupicového cukru
1 lyžica kakaa
1 žĺtok
3 lyžice práškového cukru na obalenie (môžeme do neho pridať 1 vanilkový cukor)
Trik je u gombíkov v tom, že orechy najprv opražíme v rúre, alebo na panvičke. Potom ich na dve hodinky namočíme do studenej vody studenej vody, potom ich nasekáme.
Následne zmiešame všetky sypké ingrediencie, pridáme orechy, žĺtok a maslo. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré si môžeme nechať do druhého dňa odležať v chladničke. Potom necháme zmäknúť, vyvaľujeme 3-4 milimetre silný plát, z ktorého vykrajujeme kolieska.
V rúre vyhriatej na 150 stupňov potom pečieme do zhnednutia. Ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre.

Starobylé zlepované pečivo
1 hrnček hladkej špaldovej múky
½ hrnčeka práškového cukru
1 žĺtok
2 polievkové lyžice masla.
Ríbezľová marmeláda
Ingrediencie zmiešame tak, že najskôr do misy presyjeme múku. Potom pridáme cukor, žĺtok a maslo, načo cesto poriadne rukami spracujeme, cesto bude vláčne, necháme ho odležať v chlade, stačia hodinky, dve.
Následne váľame tenký plát, ktorý by mal mať asi 3 milimetre a vykrajujeme tvary, ktorý sa nám páči. Pečieme do zhnednutia v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Po vychladnutí mažeme marmeládou a zlepujeme.

Třeboňské borky
2 vajcia
14 dkg vanilkového cukru
7 dkg čokolády
10 dkg múky
2 dkg sódy
4 dkg na rezančeky krájaných mandlí
Vajcia prešľaháme s cukrom, pridáme rozpustenú čokoládu, pridáme múku, sódu a mandle. Dobre premiešanú hmotu natrieme na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie. Následne pečieme v mierne vyhriatej rúre. Akonáhle pečivo zhnedne, vyberáme a ešte teplé krájame na jeden a pol centimera široké a 4 centimetre dlhé rezance, takzvané borky.

Nejnovější články

Vodovodné batérie: Komplexný sprievodca výberom a typmi pre každú domácnosť

Vodovodné batérie sú neoddeliteľnou súčasťou každej kúpeľne a kuchyne. Okrem funkčnosti a spoľahlivosti zohrávajú významnú úlohu aj v estetike...

Vytvorte si nezameniteľnú vianočnú atmosféru

Vianočné sviatky sú časom radosti, pokoja a nezameniteľnej atmosféry, ktorú vytvárajú vianočné dekorácie. Ak chcete, aby vaše Vianoce boli...

Páčia sa vám rolety z dvoch látok na oknách mnohých domov? Môžete ich mať aj vy

Akonáhle je niečo kvalitné a za prijateľnú cenu, ľudia danú vec začnú radi nakupovať a používajú ju deň, čo...

Prečo na párty stanu nešetriť: Ako vybrať kvalitné prevedenie

Na párty stanu sa rozhodne neoplatí šetriť. Čo môže spôsobiť príliš lacné a nekvalitné prevedenie a ako vybrať adekvátne...
- Advertisement -spot_img

Investovanie pre začiatočníkov – jednoduché kroky k budovaniu pasívneho príjmu

V dnešnej dobe je stále viac ľudí fascinovaných myšlienkou, ako získať pasívny príjem, ktorý im umožní viac voľného času...

Takto vyzerajú trendy vianočné stromčeky 2024

Rok 2024 prináša do sveta vianočných dekorácií nové trendy, ktoré oslovia milovníkov klasiky aj moderného štýlu. Vianočné stromčeky v...

Mohlo by Vás zajímat

Vodovodné batérie: Komplexný sprievodca výberom a typmi pre každú domácnosť

Vodovodné batérie sú neoddeliteľnou súčasťou každej kúpeľne a kuchyne....

Vytvorte si nezameniteľnú vianočnú atmosféru

Vianočné sviatky sú časom radosti, pokoja a nezameniteľnej atmosféry,...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Mohlo by se vám líbitZajímavé čtení
Redakce doporučuje