Vitamín D je hviezdou medzi vitamínmi. Podporuje správnu funkciu imunitného systému. Nie náhodou ho v súčasnej dobe lekári odporúčajú aj v prevencii covid-19. Bez neho je obranyschopnosť oslabená a ľudia ľahšie ochorejú. Situácia je teraz o to vážnejšia, že ďalšia vlna pandémie stále nie je na ústupe a je doba jesenných respiračných infekcií.
Déčko sa označuje ako supervitamín a tento prívlastok si naozaj zaslúži. Má komplexný vplyv na ľudský organizmus. Avšak v poslednej dobe sa najčastejšie skloňuje jeho prínos pre správne fungovanie imunitného systému. Pokiaľ niekomu déčko dlhodobo chýba je oveľa náchylnejšie k respiračným infekciám, chrípke a podľa nových štúdiách aj covidu-19. Vedci zo Sussexskej univerzity dokonca upozorňujú, že pravdepodobnosť nákazy je dokonca trikrát až štyrikrát väčšia.
Déčko zablokuje vírusu vstup do bunky
Vitamín D je však nepostrádateľný aj v prípade, že človek ochorie. Ak má pacient dostatok déčka, zafunguje ako ochranný štít a pomôže blokovať cesty, ktorými vírusy prenikajú do buniek. Ak ho má ale chorý málo, vystavuje sa značnému riziku. Podľa zistení austrálskych lekárov je totiž dvakrát náchylnejší na vážnejší priebeh choroby a samotná liečba potom zaberie oveľa viac času. Preto doktori u hospitalizovaných pacientov s koronavirom sledujú jeho hladinu. Pokiaľ je nízka, začnú pacientom ihneď vitamín D podávať. V Dubline odborníci vypozorovali, že u chorých, ktorí déčko užívali, tiež klesol počet pľúcnych infekcií o polovicu.
Na aktiváciu imunitných procesov sa odporúča denne prijať približne 2000 IU. Ľudia trpiaci obezitou ale potrebujú denne prijať dvojnásobok až trojnásobok.
Obzvlášť pozor na nedostatok vitamínu D by si mali dať staršie ročníky. „Tvorba vitamínu D v koži sa znižuje s vekom, u seniorov sa ho vytvorí v porovnaní s mladými dospelými dokonca 4x menej,“ upozorňuje MUDr. Hana Pospíšilová. „Obozretní by mali byť predovšetkým tí, ktorí žijú v domovoch dôchodcov, v LDN, alebo sú uzavretí doma. Teda všetci, ktorí majú nedostatok slnečného svetla.“
Môžem nejako podporiť tvorbu vitamínu D v organizme?
„Prirodzeným zdrojom vitamínu D je slnečné UV žiarenie. Okrem slnečného žiarenia je možné vitamín D v tele kompenzovať konzumáciou vybraných potravín ako sú napríklad v tresčej pečeni a mäso tučných morských rýb. V menšej miere je vitamín D tiež vo vajciach a pečeni ďalších živočíchov. Možné je tiež, ideálne po konzultácii s lekárom, použitie farmak či už podávanými ústami alebo vnútrožilovo,“ odpovedal MUDr. Ivo Sotorník, DrSc. zo spoločnosti synlab czech

Potraviny bohaté na vitamín D
tučné ryby – losos, pstruh, makrela, tuniak, slanček či úhor, čerstvé či konzervované (šproty, sardinky, tuniak) – sú výborným zdrojom vitamínu D
rybí olej
plnotučné kravské mlieko a tvrdé syry. Niektoré mlieka sú vitamínom D obohacované umelo. To isté platí o niektorých druhoch sójového či ryžového mlieka.
bravčová masť a slanina
hovädzia pečeň je tiež vynikajúcou zásobárňou vitamínu D aj iných živín, ako sú vitamín A, železo alebo bielkoviny
vajcia (od sliepok z voľného chovu obsahujú až 5x viac vitamínu D ako tie od sliepok chovaných v klietke)
Redakcia radí: Vyskúšajte zaujímavé rady a tipy pre svoje zdravie.