Domů Správy Chrípka, COVID-19, alebo obvyklá infekcia dýchacích ciest

Chrípka, COVID-19, alebo obvyklá infekcia dýchacích ciest

0

Jesenné chladné počasie je v behu a odborníci varujú, že to pre ľudí bude mätúce obdobie, kedy budú musieť riešiť, čo majú robiť, keď ochorejú.

Je vôbec možné spoznať rozdiel medzi príznakmi chrípky a príznakmi COVID-19?
Je to ťažké, pretože chrípka aj COVID-19 môžu mať rôzne prekrývajúce sa príznaky. Medzi tieto príznaky patria:
horúčka
zimnica a bolesti tela
príznaky horných dýchacích ciest – nádcha a bolesť v krku
príznaky dolných dýchacích ciest – kašeľ a zápal pľúc
niektoré gastrointestinálne príznaky -nevoľnosť, zvracanie a hnačka.
Jedným znakom, ktorý sa zdá byť pre COVID-19 konkrétnejší, je náhla strata čuchu alebo chuti! (približne 25 % chorých)
Ďalším znakom, ktorý by mohol poukazovať na COVID-19, je nízka saturácia kyslíkom, ktorá môže spôsobiť dýchavičnosť
Typické príznaky chrípky sú pomerne konzistentné – horúčka, kašeľ a bolesti svalov. Tie sú tiež bežné u COVID-19, ale s postupom pandémie sa ukázalo, že príznaky COVID-19 sa líšia oveľa „divokejšie“, než príznaky chrípky – od vôbec žiadnych príznakov v približne 45 percentách prípadov, po smrteľný zápal pľúc a nespočetné množstvo kardiovaskulárnych a neurologické problémy
Deti do 10 rokov sú menej pravdepodobne infikované a vykazujú príznaky COVID-19, takže ak majú príznaky podobné chrípke, je pravdepodobnejšie, že budú mať chrípku.
Príznaky choroby sa u každého pacienta môžu líšiť a správnu diagnózu môže určiť iba lekár! Prechádzanie chorôb môže spôsobiť rôzne komplikácie a poškodenie pečene, obličiek, pľúc a srdca v rôznom, niekedy aj vážnom rozsahu. Tieto poškodenia sa niekedy môžu objaviť až po rokoch.


V tomto období je najdôležitejšia prevencia
Okrem základných hygienických pravidiel je dobré nezabúdať aj na jedálniček. Mali by sme konzumovať mlieko, chudé mäso, syry a tvaroh. Zo zeleniny potom cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen, karfiol, brokolicu, papriku, uhorku a reďkovky.

BEZ KOMENTÁŘE

Exit mobile version