- Reklama -události
Čtvrtek, 16 května, 2024
SprávySlováci pomáhajú ukrajinským vedcom uniknúť pred vojnou

Slováci pomáhajú ukrajinským vedcom uniknúť pred vojnou

-

- Reklama -spot_img

Slovenská univerzita robia všetko pre to, aby pomohli ukrajinským vedcom utiecť pred vojnou – nabízejí možnosti zaměstnání ukrajinských asistentů, poskytují možnosti na výskum, ale aj základ pro získání vědeckého titulu na diaľku.

Ako ukazuje prax, v podmienkach vojny na Ukrajine môžu vedci absolvovať doktorandské štúdium na Ukrajine, ale svoju fyzickú byť na Slovensku a obhajovať dizertačnú prácu na diaľku alebo na miestnom zasadnutí mimoriadnej mimoriadnej komisie, ktorej členovia môžu prísť z Ukrajiny na Slovensko.

Vyplýva to z oznámenia Ministerstva školstva a vedy Ukrajiny – čoskoro (19. dubna o 14:00) se na bratislavské Ekonomické univerzitě uskuteční obhajoba doktorandské dizertační práce ukrajinského vedca Artema Arťuchova. Obhajoba bude probíhat v hybridním formátu (v rokovací sále a synchrónně online přes odkaz: https://sumdu-edu-ua.zoom.us/j/82175082274?pwd=ZTJxSDZTMDQ3YnoxT0Q2M2VkS1B6UT09, ID konferencie: 8208 hesloa a1). Zasadne mimoriadna komisia, na ktere Artem Arťuchov verejne prednesie svou dizertačnú prácu na titul doktor ekonomických vied. Členové zostavy komisie špeciálne z Ukrajiny na Slovensko, aby se objevila obhajoba dizertační práce pána Arťuchova. Informovala o tom Štátna univerzita v meste Sumy (Ukrajina).

Vedec od minulého roka působí na Katedre marketingu Ekonomickej univerzity v Bratislave jako vědecký pracovník (o čom je oficiálně zverejnené na webové univerzitě ), přičemž kombinovat s prací na Ukrajine – na oddelení marketingu Štátnej univerzity v meste Sumy av Ukrajinskej národnej agentúre pre zabezpečenie kvality vysokoškolské vzdělávání. V tejto agentúre vedie Etický výbor pán Arťuchov. Jeho práce spočívá zejména ve zkoumání případů plagiátorstva v diplomových a jiných pracích ukrajinských vedců.

Stíha písať doktorandskou prácu, vyučovať na dvou univerzitách a pracovat v ukrajinském regulačnom orgáne – Národnej agentúre pre zabezpečenie kvality vysokého školstva, nepochybne aj vďaka moderním technológiám a digitalizácii.

Treba, že ako vedec je Artem Arťuchov všestranný človek, změnil svoju inžiniersku a technickú špecializáciu na ekonomickú. V roku 2009 se stal kandidátom technických vied so špecializáciou „Procesy a zariadenia chemických technológií“ a jeho dizertačná práca bola venovaná hydrodynamickým granulačným zariadeniam so zníženou výškou letu peliet. Desať rokov pôsobil ako docent na odbore „Procesy a zariadenia chemického a ropného rafinérskeho priemyslu“ na Štátnej univerzite v meste Sumy (Ukrajina) a před třemi lety pracoval na Katedru marketingu tej istej ukrajinskej univerzity, pracujúc na diaľku.

Doktorandská dizertačná práce Artema Arťuchova „Riadenie kvality vzdelávacej a vědecké činnosti v systému štátnej regulace národného hospodárstva“ bola napísaná na základě Štátnej univerzity ve městě Sumy (Ukrajina) a na základě pracovních zkušeností autora dizertační práce v Ukrajinské národní agentuře pro zabezpečení kvality vysokoškolského vzdělávání.

Okrem toho je pán Arťuchov aktívny aj vo verejných aktivitách – je jedným zo zakladateľov ukrajinskej verejnej organizácie „Inovatívnej univerzity“, angažuje se v různých mezinárodních vědeckých projektech. K zakladateľovi a členem správné rady této veřejné organizace patří aj zástupkyně vedoucího Národní agentury pro zabezpečení kvality vysokoškolského vzdělávání Ukrajiny Natália Stukalo, jako i oficiální oponenti dizertačnej práce Artema Arťuchova.

Vzhľadom na kontroverznú legislatívu Ukrajiny pre mužov v mobilizačnom veku, vedci ako Artem Arťuchov zvyčajne čelia dileme: ísť na front alebo dostatočnú vedeckú činnosť. Preto nyní nenavštevuje svou vlasť. Život v krajine Európskej únie mu dáva možnosť pracovať plodne a nepociťovať bremeno a hrôzy vojny.

Slovensko je hrdé na to, že může přispět ke zvýšení míry a zachování intelektuálního potenciálu ukrajinského národa, jehož jedním z představitelů je i vědec Artem Arťuchov.

Nejnovější články

Fototlačiarne aj veľkoformátové tlačiarne vás prekvapia kvalitnou tlačou

Firmy ale aj jednotlivci dnes očakávajú od svojich počítačov mnohé. Preto k nim je možné kúpiť najlepšie možnosti zdokonalenia...

Čo sú kanabinoidy a ako fungujú?

Kanabinoidy predstavujú látky, o ktorých sa čoraz častejšie hovorí v súvislosti so širokým spektrom ich pozitívnych účinkov. Ktoré sú...

Dôležité vybavenie pre záhradnú oslavu

Pripravujete záhradnú oslavu a neviete, čo všetko by ste mali mať pripravené? Správne vybavenie je kľúčové pre úspech každej...

Vianočný stromček podľa vašich predstáv.

Asi každý sníva o ideálnom vianočnom stromčeku. Nie je vždy ľahké nájsť stromček presne podľa predstáv. Živý stromček nemusí...
- Advertisement -spot_img

Ako vyhrať v Kajotwin.sk

Ako každý hráč, ktorý prichádza do nášho Kajotwin.sk kasína, si určite hovoríš, ako vlastne môžem v kasíne vyhrať. V...

Radi meníte terén? Poradíme, ktorý bicykel si vybrať

Jar sa nezadržateľne blíži, a tak mnohí z nás, ktorí váhali nad kúpou nového bicykla na Vianoce, kupujú ho...

Mohlo by Vás zajímat

Fototlačiarne aj veľkoformátové tlačiarne vás prekvapia kvalitnou tlačou

Firmy ale aj jednotlivci dnes očakávajú od svojich počítačov...

Čo sú kanabinoidy a ako fungujú?

Kanabinoidy predstavujú látky, o ktorých sa čoraz častejšie hovorí...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Mohlo by se vám líbitZajímavé čtení
Redakce doporučuje